Muistomerkit ja veistokset

Vanha kaupunki on täynnä erinäköisiä ja kokosia muistomerkkejä.

Lokit

 

Tämä Gunnar Elfgrenin veistämä kahta kultaista lokkia esittävä patsas pystytettiin vuonna 1963 muistoksi siitä avusta, minkä Tammisaari oli sotavuosina 1939-1944 saanut ruotsalaiselta ystävyyskaupungiltaan Ystadilta.Patsas symboloi ystävyyskaupunkiajatusta. Ystadiin pystytettiin samalainen muistomerkki. Tammisaaren muistomerkin lokit lentävät kohti Ystadia ja Ystadin lokit kohti Tammisaarta.

Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki

Muistomerkit kaksinkertaiselle Mannerheim-ristin ritarille Hans Windille ja Mannerheim-ristin ritarille Tor Lindbladille pystytettiin Vaakahuoneenpuistoon 4.6.2001 marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä. Muistomerkki koostuu kahdesta isosta panssariestekivistä Hankoniemeltä.

Mannerheim-ristin ritareiden muistolaatat

   

Mannerheiminritareiden Hans-Henrik Wind (Eteläinen Rantakatu 1) ja Tor Lindblad (Eteläinen Rantakatu 12) muistolaatat ovat kiinnitetty talojen seiniin missä he ovat asuneet.

Sigfrid Aronus Forsiuksen muistokivi

                                  

Sigfrid Aronus Forsiuksen muistokivi kirkon vieressä. Forsius syntyi noin 1550 Helsingissä ja katsotaan Suomen ensimmäiseksi tiedemieheksi ja ruotsalaisen almanakan isäksi. Hän oli hoviastrologina ennen kuin tuli Tammisaareen kirkkoherraksi. Tämä Bertel Nilssonin tekemä  muistokivi pystytettiin vuonna 1924, kun hänen kuolemasta tuli kuluneeksi 300 vuotta. Iso Kirkkokatu 18.

Sotaveteraanien muistokivi

Sotaveteraanien muistokivi (1939-1945) on Tammisaaren ja lähialueiden veteraaniyhdistyksien pystyttämä.
Kivellä on veteraanien symbooli, tammenlehti.
Iso Kirkkokatu 18

Hope

Stuart Wreden suunnittelema vesipatsas  "Hope" muodostaa T-ristin, jonka yläpalkista sataa vettä altaaseen. Kolme metriä korkea veistos on paljastettu 29.5.2009. Iso Kirkkokatu 18.

Kouluneuvos ja kansanedustaja John Österholm


 

Kouluneuvos ja kansanedustaja John Österholmin (1882-1960) rintakuvan on tehnyt tammisaarelainen taiteilija Martti Peitso vuonna 1982, jolloin John Österholmin syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Länsivalli.


Meloja Thorvald Strömberg

 

Meloja Thorvald Strömbergin muistomerkin ruostumattomasta teräksestä on suunnitellut ja valmistanut Ron Nordström Fiskarsista. Muistomerkin vihkiäisiä vietettiin 25.5.2012. Vaakahuoneenpuistossa. Strömberg voitti olympiakultaa1952 ja oli myös kaksinkertainen maailmanmestari. Muistomerkki kuvaa Strömbergin aikaa 10 000 metrillä melonnassa.