Några kända personer i Gamla stan
 

Astronomen Sigfrid Aronus Forsius
 

Sigfrid Aronus Forsius var en av renässanstidens främsta forskare som förenade vetenskapligt tänkande med medeltida vidskepelse. Han föddes i Helsingfors i medlet av 1500-talet och dog 1624 i Ekenäs. Han antas ha studerat vid Uppsala universitet. Han var en mångsidig begåvning, som ägnade sig åt astrologi, astronomi, matematik, och naturfilosofi. Han var skriftställare, präst, psalmförfattare och han hade ensamrätt av svenska kungen att utge almanackor.
Han verkade bl.a. som domkyrkopredikant i Reval, professor i astronomi vid Uppsala universitet och kyrkoherde i Stockholm. Han satt ett par gånger i fängelse för sina åsikter och levde ett stormigt liv. Han kritiserades för sin ”oändelighe dryckenskap” och hans hustru var inte mycket bättre på den punkten. Paret var känt för högljudda sammandrabbningar.
Till slut fick kungen nog och deporterade honom 1620 till  Ekenäs där han blev kyrkoherde och kalla nätter lär ha legat i en vargskinnspäls uppe på Kvarnbacken för att studera stjärnorna.
En minnessten över honom står vid kyrkans östra gavel. En gata i Ekenäs bär hans namn.

 

Målarinnan Helene Schjerfbeck


Helene Schjerfbeck målade ett av sina första självporträtt år 1895 då hon var 33 år .Porträttet ägs av Raseborgs stad och kan ses i Raseborgs museum i Ekenäs.

En av Finlands främsta och också internationellt välkända konstnärer, målarinnan Helene Schjerfbeck (1862-1946) bodde med sin mor i Hyvinge åren 1902 till 1925. I Ekenäs bodde hon åren 1925-1941. Redan under Hyvingeåren hyrde hon rum i Ekenäs sommartid för att komma hit och måla. Hon bodde bl.a. på Södra Strandgatan 16. Hon målade också av sin hyresvärdinna Sigrid Nyberg. Tavlan fick namnet Damen i lila. Också den röda stugan med en svart källardörr som finns inne på gården är avbildad på en av hennes målningar.

 

 

 

I det här huset hyrde Schjerfbeck rum ett par somrar.

Efter sin mors död bosatte hon sig permanent i Ekenäs i ett numera rivet trähus vid den gata som då kallades Perspektivet, dvs i korsningen av Raseborgsvägen, Långgatan och Gustav Vasas gata. I Ekenäs målade hon flera av sina mest kända målningar, bl.a Seglaren, Alarm, Hyresvärden I och II, Gårdskarlens son, Karin, Hjördis (Fabriksarbeterskan), Flicka med basker.
När kriget bröt ut 1941 flyttade hon först till Tenala, sedan till Lovisa och slutligen till Luontola sanatorium i Nummela. År 1944  flyttade hon till Saltsjöbadens badhotell utanför Stockholm, på initiativ av sin konsthandlare och gynnare Gösta Stenman. Hon avled i Stockholm år 1946 och är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

En liten permanent utställning med hennes konst och en del personliga föremål finns på Raseborgs museum i Ekenäs. Utställningen heter "Helene Schjerfbeck - liv och konst". I Skepparträdgården finns hennes minnesmärke av den norska konstnärinnan Anne Katrine Dolven från år 2011. Det finns en gata uppkallad efter henne.

Guiden Anne Ingman gestaltar Helene Schjerfbeck under rollguidningar i Gamla stan, +358 40 965 0491.

 

Direktor Alfons Takolander

Alfons Takolander (1875 -1935) var direktor för Ekenäs seminarium som utbildade  folkskolelärarinnor. Han var också skolråd vid skolstyrelsens svenskspråkiga avdelning och hedersteologiedoktor. Vid sidan av sin pedagogiska gärning kunde han titulera sig vetenskapsman, skriftställare, diktare, samlare, deltagare i samhälleliga värv - bl.a. som stadsfullmäktigeordförande i Ekenäs. Han blev också känd för sina psalmtexter, av vilka några fortfarande ingår i vår psalmbok.
Hans änka levde många år efter hans död i hemmet på Södra Strandgatan 8

Här bodde Alfons Takolander

 

Polisen Dido

Den legendariske poliskonstapeln Dido (Viktor Selenius 1877-1956) bodde vid Hattmakaregatan i Gamla stan. Det går många roliga historier och anekdoter om honom. En av dem utspelades i Gamla stan där han patrullerade i de trånga gränderna. Det var en varm sommardag, fönstren i de låga husen stod öppna och han passerade ett hus i vilket en telefon ringde. Han stannade upp, märkte att ingen var hemma, så han stack in handen genom det öppna fönstret, tog telefonluren och sade: de’ e’ ingen som svarar här nu it’.

Polisen ”Dido” extraknäckte som orgeltrampare och klockringare i kyrkan.