De historiska personerna

01.06.2023 kl. 09:52
Den här utställningen fokuserar på 16 personer som på olika sätt förknippas med Ekenäs. Vi hoppas att turister lär känna både historiska personer med koppling till staden och lokala namn inom bl.a. musik, design, konst och arkitektur.

 

Välkommen till vår stad! 

Sedan Ekenäs grundades år 1546 har många människor levt och verkat här. Gränderna i gamla stan vittnar om olika hantverkare, gatunamn tar fasta på personer ur historien och minnesmärken för fram betydelsefulla ekenäsbor.

Den här (promenad) utställningen presenterar 16 personer som på olika sätt förknippas med Ekenäs. Lär känna såväl personer kända utom landets gränser med koppling till staden, som Ekenäsbördiga personer kända inom olika områden, bland annat musik, design, konst och arkitektur. Samtidigt vill vi lyfta fram stadens långa och mångsidiga historia. Utställningen riktar sig lika mycket till er som är här på besök som till oss som bor här!

De korta personporträtten finns på olika platser i Gamla stan. Bekanta er med fotografierna på elskåpen och läs den korta infotexten. Vill du veta mera kan du öppna Gamla stans websida i din telefon via QR koden eller via gamlastaniekenas.fi och få en längre information om personen i fråga.

En karta med rutten hittar man i föreningens infolådor i Gamla stan, på cafér och resturanger i Ekenäs samt på Ekenäs museum och info punkten.

Man kan också beställa en guidad promenad längs rutten via www.raseborgsguider.info.

Föreningen Gamla stan i Ekenäs r.f. vill på detta sätt berätta om betydelsefulla och inflytelserika personer med Ekenäs anknytning och samtidigt erbjuda en promenadrutt med historiskt innehåll genom den charmiga, historiska stadsdelen.

Nedan hittar kartan med förklaringar var du kan hitta de olika historiska personerna i Gamla Stan.

 

Klicka på bilderna för att få dem förstorade. Du kan också trycka ut den som en A4 kartta.